top of page

Vi må kalde tingene, hvad de er




Vi kan ikke tale om produktionen af dyr som en del af landbruget. 


Produktionerne har intet at gøre med at ‘dyrke jorden’.



Producenter af dyr er ikke ‘landmænd’, ligesom landbrugets dyrlæger ikke er ‘dyrenes læger’, men dyreproducentens medicinpusher. 


Vi producerer dyr, som vi producerer biler på fabrikker. 


Prøv fx lige at overveje foderproducenterne. 


Man kan kalde disse for landmænd, men jeg vil alligevel sætte spørgsmålstegn ved, om de ‘dyrker’ jorden. 


Ser man nærmere på vores ordbog, så betyder ‘dyrke’ oftest, at man vedligeholder, passer, plejer, ærer eller tilbeder. De ord, den betydning, er i stærk kontrast til at formindske mikroorganismerne - altså udpine eller bruge gift på. 


Ægte landbrug ser vi hos Andelsgårdene, de regenerative landmænd og dem, som har øje for, at jorden skal forbedres hvert år, og hvor næringsrige fødevarer er resultatet. De passer og plejer jorden. 


Dyrefoderet, som dyrkes med gifte og fra den mere og mere udpinte jord, forarbejdes og tilsættes vitaminer og mineraler. Oppustede vitaminpiller. 


Ser vi videre fra foderproducenterne til dyreproducenterne, så er vi endnu længere fra ‘landbrug’.



Produktionen af millionvis af dyr foregår i lukkede haller, hvor alt fra lys til temperatur og ventilation er styret og mekaniseret. 


Genetik, æg og sperm er minituøst kontrolleret i laboratorier.


Søerne leveres fra avlsfabrikker, som får man leveret delene til en robot, der skal lave biler. Sæden leveres fra fabrikker, som ‘tapper’ handyrene. 


Det har skabt kroppe, der vokser så hurtigt, at de skal sultes i perioder, så deres led kan følge med. Det er svært at rejse sig, vende sig eller lægge sig forsigtigt ned. 


70 procent af alt antibiotika bruges i fabrikkerne - pga. de sygdomme produktionen fremkalder. Oveni tælles hormoner, vacciner og andet, som sprøjtes i dyrene.


Produktionen af dyr og tilhørende foder bør ikke betegnes som ‘landbrug’, men som en fabriksindustri med alt det spild af resurser, miljøforurening og sygdomme, der følger med. 


Det bør heller ikke betegnes som ‘konventionel’ - altså ‘normalt’ Vi skal ikke acceptere udpining af jord og pineri af dyr, som noget ‘normalt’. 


Produktionen af dyr gør både jorden og dyrene syge - det, synes jeg, har ikke noget med ægte landbrug at gøre.




----


Comentarios


bottom of page