Plant Mate Sunbean mætter mere end kød, og har samme proteinsammensætning
- Lisel Vad Olsson
- 20. jan.
- 4 min læsning
Forskningsprojektet NekstPro har både i laboratoriet, i produktionen og i køkkenet banet vejen for plantekød, som proteinmæssigt og i konsistens fuldt ud er på linje med dyrekød, men mætter mere, indeholder vigtige fibre og er uden de usunde fedtstoffer.
Det lyder næsten for godt til at være sandt - men det er faktisk rigtigt.

Jeg er fan af Plant Mate, som laves fra virksomheden Organic Plant Protein. Jeg er fan fordi, at produktet ikke er ultraforarbejdet, det er økologisk, det indeholder alt det gode fra bønnerne - som er dyrket i Danmark og ligesom med tofu, så kan jeg få det til at smage ligesom jeg ønsker det. Og nu har de været med til at udvikle et nyt produkt, som matcher kød fra dyr, når det kommer til sammensætningen af protein.
Når man arbejder med ernæring, så er det med aminosyrer meget vigtigt. For en ikke-uddannet som mig, så har jeg dog lært af læger og diætister med dyb indsigt i sundhed og ernæring, at hvis man spiser nok kalorier i en varieret kost af gode råvarer, så skal man ikke spekulere så meget i proteiner. Proteiner er dannet af aminosyrer. Når vi spiser proteiner, så nedbryder kroppen det til aminosyrer, og danner selv de proteiner, som vi har brug for. Alle planter indeholder alle de essentielle aminosyrer i større eller mindre grad. Så når man spiser varieret i løbet af en dag, så får man en god mængde af det hele, og kroppen finder selv ud af det.
Men der kan være tilfælde, hvor det er en fordel at være mere obs på den rette sammensætning. Fx når man er ældre, småtspisende, syg eller andet.
Ny forskning garanterer den rette protein
Professionshøjskolen Absalon, Københavns Universitet og Organic Plant Protein har arbejdet sammen i forskningsprojektet NekstPro. I fire år har de arbejdet på at udvikle såkaldte proteinekstrudater på baggrund af planteproteiner, som kostmæssigt og i konsistens matcher animalske produkter.

I en artikel til Verdens Bedste Fødevarer fortæller projektleder og docent Margit Aaslyng, Professionshøjskolen Absalon om projektets resultater:
"Vi har udviklet en bred vifte af proteinekstrudater, og det har givet nogle meget gode proteinkilder til kosten."
Hos Københavns Universitet er man også begejstret for resultaterne, hvor lektor Iben Lykke Petersen, siger:
"Vi kan konkludere, at vi med ekstruderingen af planteproteinerne kan reducere tilstedeværelsen af antinæringsstoffer."
I artiklen fra Verdens Bedste Fødevarer forklares det, at:
Antinæringsstoffer i plantebaserede fødevarer kan hæmme optagelsen af vitaminer og mineraler og reducere, hvor godt vi kan udnytte protein fra kosten. Ekstruderingen er på den måde med til at øge næringsværdien i det endelige produkt.
Som skrevet i starten er det normalt ikke et problem i en sund kost til gennemsnittet af os, men det kan være en fordel for nogen - og for dem, som stadig kan tvivle på plantekostens næringsværdi.
Planterne mætter mere
Forskerne lavede et forsøg i forbindelse med at finde ud af, hvor god en mæthed planteproteinerne leverer. Margit Aaslyng fortæller om forsøget:
"Vi har sammenlignet et måltid med henholdsvis kødsovs, extrudatsovs og sovs med sojabønner. Lige store størrelser, enslignende og med det samme indhold af kostfibre samt protein- og energiindhold. Efter to timer fik forsøgspersonerne yderligere et måltid ad libitum, hvor de kunne spise, til de var mætte, og der spiste man mindre, hvis man havde spist ekstrudatsovsen. Det mættede altså mere end både kød og bønner".
De har også vist, at proteinerne er mere tilgængelige for kroppen at nedbryde, og forskerne glædede sig over, at produktet også indeholder fibre, men ingen af de usunde fedtstoffer. Ligesom fordelen ved, at produktet ikke er højtforarbejdet, men i princippet kunne være fremstillet for mange hundrede år siden.
Resultaterne er altså godt nyt for dem, der tvivler på, hvorvidt en grøn fars kan være lige så ernæringsmæssigt god som kødfarsen og på samme tid give den fornemmelse i munden, som man kender fra dyr.
Det er solsikkerne, som sammen med ærter og hestebønner giver den omtalte proteinsammensætning. Først laver de mel af planterne og tilsat vand og varme bearbejder en æltemaskine produktet.
Per lang Sørensen fra Organic Plant Protein fortæller om det:
"Proteinet bliver lineært i stedet for globulært; Det vil sige, at det bliver strakt ud, og når massen forlader ekstruderen, er der dannet nogle små stykker, som i strukturen minder om små stykker kød. Varmebehandlingen af proteinmelet betyder, at antinæringsstofferne næsten forsvinder, og det bliver nemmere for kroppen at fordøje ekstrudatet."
Han har store forhåbninger til de plantebaserede fødevarer:
"Nogle har forbehold overfor planteproteiner og plantekød, når vi taler om det ernæringsmæssige i produkterne. Det imødekommer vi nu med nogle produkter, som er mere fordøjelige og med en bedre aminosyreprofil," siger han.
"De nye produkter er at finde i butikkerne herhjemme i løbet af foråret med navne som fx Amino 100 eller Sunbean."
Til de ældres brød
Sammen med Horsens Hjemmepleje har studerende på Professionshøjskolen Absalon udviklet en "instant" grød. Det er smart og meget nemt at arbejde med i hverdagen. Både for medarbejderne i hjemmeplejen, men også for de ældre selv. De har også brugt ekstrudatet til at forbedre proteinindholdet i brød til de ældre, som jo godt kan mangle protein.
"Og vi har lavet veganske pølser ved hjælp af ekstrudater, som endte med at blive rigtigt lækre", fortæller Margit Aaslyng.
Hermed en opfordring til, at en virksomhed springer på, og laver pølser med det her produkt, så vi andre også kan få glæde af det :)
Kommende diætister vil blive undervist i planteprotein og i disse produkter. Det er helt sikkert en god nyhed.
Jeg og min datter smagte på SunBean-produktet, da jeg var på Plant Food Festival her i weekenden. Det er virkelig et godt produkt. Det synes jeg nu, alle deres produkter er, men jeg kan klart se en fordel i, at der nu er et produkt, som både kan bruges på hospitaler, hvor der jo ofte er et argument imod planteprotein på grund af netop proteinsammensætningen, men også mange andre steder, hvor klima, bæredygtighed og sundhed spiller en rolle.

Citater og en del af den delte information kommer fra artiklen fra Verdens Bedste Fødevarer, som har mange gode artikler.