top of page

Ny undersøgelse: 25 procent lavere risiko for sygdom ved at droppe 50 gr. kød om dagen

Hvis du i stedet for kød- og mejeriprodukter spiser produkter med fuldkorn, bønner, nødder og olivenolie, så kan du markant reducere din risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Det konkluderer et helt nyt og stort studie.



Forskerne analyserede 37 tidligere undersøgelser for at vurdere fordelene ved at skifte fra rødt og forarbejdet kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter til plantebaserede fødevarer såsom bønner, nødder, fuldkorn, olier, frugt og grøntsager.


De fandt markante reduktioner i hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes og en lavere risiko for også at dø af andre årsager i de perioder, som undersøgelserne dækkede. Det var især når rødt og forarbejdet kød blev erstattet med plantebaserede fødevarer.


Risikoen for hjerte-kar-sygdomme var omkring 25 % lavere, når 50 g forarbejdet kød om dagen blev erstattet med nødder eller bælgfrugter. I mellemtiden var udskiftning af et æg om dagen med 25 g nødder forbundet med en 17 % lavere risiko.


"Disse beviser fremhæver de potentielle fordele ved at skifte fra dyrebaseret kost, herunder rødt og forarbejdet kød, æg, mejeriprodukter, fjerkræ og smør, til plantebaserede fødevarer som nødder, bælgfrugter, fuldkorn og olivenolie," sagde Dr. Sabrina Schlesinger, som var en af seniorforfatterne på undersøgelsen ved det tyske diabetescenter i Düsseldorf.


Forskningen går ikke i dybden med årsagerne til de observerede sundhedsmæssige fordele, men kød er ofte rigt på mættede fedtsyrer, som menes at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Forarbejdet kød kan også have høje niveauer af natrium, nitrater og nitrit. Plantebaserede fødevarer er på den anden side rige på essentielle næringsstoffer, såsom fibre, vitaminer og mineraler, antioxidanter og fytokemikalier, der dæmper inflammation.



Kostrådene bakker op i Danmark

Den nye undersøgelse falder godt i tråd med vores egne kostråd, som fremhæver goderne ved plantebaserede fødevarer. En undersøgelse fra Københavns Universitet kikkede på de 'Sundhedsøkonomiske effekter ved efterlevelse af klimavenlige kostråd', og fandt, at vi kan spare op til 14,9 milliarder om året i vores sundhedssystem, hvis vi alle spiste efter dem. Det blev fremhævet, at det netop er fordi, at en mere plantebaseret kost kan forebygge nogle former for cancer, hjertekarsygdomme og diabetes 2.


Verdens største forening for diætister og andre uddannet i ernæring har også konkluderet, at alle kan leve godt og fuldt dækkende på en plantebaseret kost og høste sundhedsmæssige fordele.


Både de danske kostråd og nævnte forening fremhæver også de miljø' og klimamæssige fordele ved at spise plantebaseret.



Klima- og naturmål nås ikke ved en kødrig kost

Det er nødvendigt at vi ser på vores nuværende kost, og begynder at ændre den. En rapport udgivet i Science fra 2020 konkluderer:


"... at selv hvis udledning af fossile brændstoffer blev elimineret med det samme, ville udledninger fra det globale fødevaresystem alene gøre det umuligt at begrænse opvarmningen til 1,5°C og vanskeligt endda at realisere 2°C-målet. Der er således brug for store ændringer i, hvordan fødevarer produceres..."


Rapporten viser, at en plantebaseret kost har afgørende betydning for opnåelse af de mål vi har sat i forbindelse med at holde temperaturen nede.


På samme vis er vores produktion af de mange landbrugsdyr også den største årsag til den store biodiversitetskrise, hvilket er bekræftet af FNs biodiversitetspanel.


Hvis hele verden spiste plantebaseret, så kunne man frigive natur på et område på størrelse med Afrika, hvor dyr og planter (og mennesker) kan trives.


Grafikken herunder viser, at 50 % af jordens beboelige overflade bruges til fødevareproduktion. Omkring 80 % af denne er brugt til kød- og mælkeproduktion.





Hvis vi forestillede os at alle skiftede til en plantebaseret diæt, så kan vi mindske jordens fødevareareal med 75 %.

Så meget natur inkl. dyrearter har vi fjernet, for at give plads til bøffer og mælk.


Mange fordele ved en plantebaseret kost

Der er rigtig mange grunde til at spise en mere planterig kost og rigtig mange grunde til, at vi ikke længere skal producere millioner af dyr på landbrugets fabrikker.


Der er mange gode råd, opskrifter og vejledning til at begynde. Du kan starte her.





Bình luận


bottom of page