top of page

Landbrug & Fødevarer ønsker reelt ikke bedre dyrevelfærd

- siger de faktisk i deres egen pressemeddelelse.


På baggrund af regeringens udspil om bedre dyrevelfærd i Danmark skriver L&F i en pressemeddelelse, at man IKKE bør udfase turbokyllinger, som er nogle af de dyr, der lider allermest i landbruget. 


De vil derfor kæmpe for at beholde produktionen. 


En turbokylling lever et kort og miserabelt liv. Som navnet angiver vokser de meget hurtigt på kort tid. Fra kun 50 gr. til over 2 kg. på kun 33 dage. Deres organer og små ben kan ikke følge med, og derfor går over 75 % af dem meget dårligt eller kan slet ikke. Plads er der heller ikke nok af. Der er 20 kyllinger til en enkelt kvadratmeter. I hallerne er der til 40.000 kyllinger samlet, hvilket betyder, at medarbejderne aldrig kan sikre at den enkelte kylling ikke lider. Lidelsen er dog også normalt, og noget der ikke kan undgås under de forhold. Det er accepteret i produktionen.


Borgere og NGO'er har i mange år kæmpet for en udfasning af turbokylling, og nu lægger regeringen op til at arbejde for et forbud. Det synes L&F dog er en dårlig ide. 


"Der er store fordele ved de hurtigere voksende racer, så at regeringen vil udfase netop disse racer, giver ikke nogen mening, hverken for producenterne eller for forbrugerne", siger Per Olsen.


Deres argument er, at fordi kyllingerne har en høj foderudnyttelse og dermed et af de laveste klimaaftryk, når det kommer til kød, så kan dyrenes lidelser retfærdiggøres. Dette på trods af, at der er mange gode alternativer til kyllingekød på markedet - også danske, hvilket PlantMate er et rigtig godt eksempel på. 


L&F udstiller sig selv godt og grundigt i denne udtalelse. En gang for alle ved vi, at dyrevelfærd ikke har en interesse for dem. De vil producere billigt kød uanset hvor mange lidelser, dyrene skal igennem.


Og de er i høj grad med til at normalisere dyremishandlingen. Almindelige borgere har aldrig set produktionen i virkeligheden, hørt larmen, oplevet lugten og luften i hallen, og kan derfor ikke rigtig begribe, hvad det egentlig er der foregår, og hvad det betyder for dyrene. Og man kikker ofte væk, fordi det gør ondt at se - lukker øjnene, hvilket kaldes 'villet blindhed'.


Men L&F ved godt, hvor slemt det står til, og det må være slut med at slippe afsted med det. 


Comments


bottom of page