Det er noget rod at falde i velfærdsfælden. Men man skal virkelig være vågen for at undgå den. Der er meget, man skal være opmærksom på - og enhver sælger vil jo undgå at fortælle om alt det, som du måske ikke er glad for at høre.
Det her indlæg kan hjælpe dig med at undgå velfærdsfælden.

Herunder gennemgås forskellige aspekter af den måde køer produceres på. Både i forbindelse med konventionel og økologi - er produktionstypen ikke nævnt i afsnittet, så er det fordi, at det er ens i begge typer.

Køer er komplekse pattedyr, som har vist en bred vifte af følelser og intelligens.(1) De kan opfange andres følelser og blive ‘smittet’ med disse - de har empati. De oplever en indre tilfredshed, når de løser opgaver, de har brug for at lege, de har venner, som de foretrækker frem for andre, og de danner stærke bånd til deres unger.
De oplever, hvad der sker omkring dem og i dem, og de mærker i høj grad, hvad der gøres ved dem.
Kvæg, der malkes
Kvæg, der malkes, er avlet til at yde langt mere, end de gjorde for 100 år siden, og på samme tid er bestanden af kvæg faldet - på trods af langt højere produktion af mælk.(2,3)
På grund af den selektive avl mod større mælkeydelse pr ko er der forhøjet risiko og tilfælde af forskellige produktionssygdomme.(4,5)
Det er blandt andet nedsat immunfunktion, børbetændelse og halthed. Dette er uanset om koen er på græs eller stald.(6) Derudover er der en del andre produktionssygdomme som digital dermatitis og andre klovsygdomme, yverbetændelse - eller endda repetitiv adfærd, som kan være tegn på stress.
Når en drægtig ko nærmer sig termin, ønsker landmanden at stoppe hendes mælkeproduktion, fordi cellerne i yveret trænger til en pause inden næste malkeperiode. En ko i produktionen af komælk er i stort set hele sit korte liv både drægtig og mælkeproducerende. Ca. 1 måned inden hun kælver, stopper man malkningen - hun bliver altså fuldt ud malket mens hun er gravid. Måden, man stopper mælkeproduktionen med, er at sulte hende. Hun bliver selvfølgelig stresset af sulten, og har sandsynligvis smerter i yveret.(7)

Produktionen af mælk er en af de mest voldsomme produktioner, fordi hele produktionen går ud på, at lave graviditeter, hvor ungen fjernes fra dens mor.
Lige så snart, at koen ikke kan danne den ønskede mængde mælk, eller ikke bliver gravid, så sendes hun til slagtning - kasseres.
Industrien gør alt, hvad de kan for, at perioden uden mælk er så kort som muligt, da det er ren udgift for landmanden. Derfor er de både gravide og giver mælk på samme tid en stor del af deres liv.
Det kræver rigtig meget af kroppen.
Billedet er fra en udstilling på Det Kongelige Veterinær- Og Landbohøjskole.
Tyrekalve
Tyrekalve, der fødes af køer i mælkeproduktionen, opdrættes og sælges som kalvekød. Over 50.000 konventionelle kalve køres hvert år ud af Danmark. En stor del af disse ender i Holland, hvor de opdrættes som de såkaldte sødmælkskalve - som ellers er ulovligt i Danmark. Selve transporterne, der kan vare op til 17 timer, er et stort dyrevelfærdsproblem med en række udfordringer for kalvene. Blandt andet, at de ikke kan få noget at drikke.(8)

Tyrekalve, der ikke transporteres til udlandet, kommer til producenter af kalvekød i Danmark. I 2023 var det 5,900 kalve. En overset udfordring er, at kalve, der fødes hos økologer med tre dyrevelfærdshjerter, sendes til produktioner med ingen dyrevelfærdshjerter. Når man som forbruger køber et produkt, som signalerer god dyrevelfærd, så må man føle sig snydt, når det går op for en, at tyrekalvene, der fødes i produktionen, kommer til en konventionel opdrætter.
En stor undersøgelse foretaget af SEGES viste, at 75 procent af kalvene har tegn på sygdom.(9) Det er blandt andet luftvejslidelser, diarré og feber. I en anden undersøgelse fandt man, at under halvdelen af kalvene havde et tilfredsstillende immunforsvar.(10)
Der er altså flere alvorlige bekymringer for tyrekalvenes velfærd i Danmark.
Der er fastsatte arealkrav for kalve. Kalve er ligesom andre unger legesyge, og kan godt lide at løbe rundt, hvilket må tages i betragtning, når man læser om deres pladskrav.(11) Ønsker man, at dyrene får udlevet deres naturlighed og adfærd, så bør der være plads nok til løb og leg for ungerne.
Landbrugsinfo skriver om kalve fra malkekvæg:
Det anbefales, at der er min. 4 m2 pr kalv i 3-8 mdr. alderen, 5 m2 pr dyr for 250-300 kg dyr og 6 m2 pr dyr for 450-550 kg dyr. Øko-kravene til indendørs areal er vist i tabel 1. Vær opmærksom på, at minimum halvdelen af det samlede gulvareal skal være fast gulv.

Mor og kalv
I både økologisk og konventionelt landbrug tages kalven fra koen efter fødslen. Det kan være inden for 12 timer til 24, nogle gange 48 timer. I studier om kalves tilknytning til deres mor, har man fundet, at kalvene foretrækker deres egen mors lyde frem for en plejemors lyde.(12) Ligesom ko og kalv, uanset omstændigheder og modermælk, foretrækker at være tæt på hinanden.(13) Selv efter dieperioden viser en undersøgelse, at moren har en stærk tilknytning til sin kalv og gerne foretrækker denne som pleje- og græsningspartner frem for andre i flokken.(14)
Flere tidligere landmænd og folk, som er vokset op på gårde med køer, fortæller om, hvordan koen kan stå i flere dage og kalde på sin kalv, når den er fjernet. Jeg bor selv ved siden af enge, hvor der er græssende kødkvæg om sommeren. En kalv havde brækket benet, og blev sendt til dyrlæge. Vi kunne alle høre moren kalde, konstant, i tre dage indtil kalven blev leveret tilbage til hende.

Kvæg avlet kun til kød
Kvæg avlet til kød kommer oftest ud i sommerhalvåret, men flere er ude hele året. Især helårsgræsning kan have en god indvirkning på biodiversiteten på forskellige områder, hvis der er et passende antal dyr på arealet og et passende græsningstryk. Kalvene går sammen med sin mor og resten af flokken.
Der foregår stadig inseminering, flokmedlemmer slagtes i en ung alder, og det er stadig dyr, som produceres, og bruges som produkter, selvom vi ikke har behov for det.
Belgisk Blåhvid/Dansk Blåkvæg er forbundet med en del velfærdsproblemer. På grund af deres dobbelte muskulatur er de disponeret for besværlige fødsler og kejsersnit. Det er set, at man har haft gentagne kejsersnit på individer, som man alligevel fortsætter med at inseminere.
Tyresædsfabrikker
Her går tyre samlet i folde indenfor, og bruges til avlsarbejde. Medarbejdere tapper sæden, som seńdes ud, oǵ bruges til inseminering af malkekøer. For at medarbejdere kan styre dem, får tyrene en ring i næsen. Ved hjælp af ringen kan medarbejderne trække rundt med tyrene, hvilket må formodes at være meget ubehageligt.

Overordnet om kvæg
Køer er rolige dyr, som er relativt nemme at omgås. De er blide dyr, og når de får lov at udfolde sig, og har plads til at lege i kroppe, som ikke gør ondt, så ser man, hvordan de ligner og opfører sig som store hvalpe.
Forskning viser, at ko og kalv har stor glæde af hinanden, og at det har en positiv indvirkning på kalvenes immunforsvar, når de er sammen.
Ingen dyr skal fodres med restriktion for at yde mere og geninsemineres. De skal i stedet have lov at opleve naturlige cyklusser med deres afkom og flok. Malkekvæg i dag malkes mens de på samme tid gror et foster, og manipuleres til at stoppe og starte mælkeproduktion efter effektivitet i stedet for naturlighed.
Intet af alt det her er en ok behandling af dyr.
Hvis man virkelig ikke ønsker at komme i velfærdsfælden, så er det bedste valg et medfølende plantebaseret valg, så man lader koen og kalven være.
Kilder
3. Kvægbestanden er halveret på 40 år. https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=27185.
4. Huld og halthed hos malkekøer er de to største risikofaktorer for sygdom de første uger efter kælvning. Dansk Veterinærtidsskrift https://dvt.ddd.dk/bladarkiv/2023/nr-3/huld-og-halthed-hos-malkekoeer-er-de-to-stoerste-risikofaktorer-for-sygdom-de-foerste-uger-efter-kaelvning/.
5. https://dkvet.dk/raadgivning/raadgivningssvar/andre-husdyrsygdomme/Diagnoser_hos_pattegrise_og_slagtekalve_der_rammer_et_helt_staldafsnit_samtidig_21-06-2024.pdf.
6. Daros, R. R., Weary, D. M. & von Keyserlingk, M. A. G. Invited review: Risk factors for transition period disease in intensive grazing and housed dairy cattle. J. Dairy Sci. 105, 4734–4748 (2022).
7. Søndergaard, L. M. og. Velfærd hos malkekøer og kalve. https://pure.au.dk/ws/portalfiles/portal/458358/djfhu74.pdf.
8. Dyrenes Beskyttelse kræver øjeblikkeligt stop for transporter efter afslørende undersøgelse. https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/dyrenes-beskyttelse-kraever-oejeblikkeligt-stop-transporter-efter-afsloerende.
9. CMS. Mange kalve viser tegn på sygdom. https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/kvaeg/80305/mange-kalve-viser-tegn-paa-sygdom.aspx.
10. af immunglobuliner i blodet end anbefalet., I. H. 77 P. af B. i. en ny D. U. H. K. et L. I. DET STÅR SLØJT TIL MED KALVENS IMMUNFORSVAR. https://ivh.ku.dk/forskning/dyrevelfaerd-og-sygdomsbekaempelse/projektside/robuste-kalve/DET_ST_R_SL_JT_TIL_MED_KALVENS_IMMUNFORSVAR-QA.pdf.
11. Vestergaard, M. & Vestergaard, M. Produktionssystemer til økologiske ungtyre af malkekvægsrace. LandbrugsInfo https://www.landbrugsinfo.dk/public/c/9/5/okologi_kvag_produktionssystemer_okologiske_ungtyre_malkekvagsrace.
12. Barfield, C. H., Tang-Martinez, Z. & Trainer, J. M. Domestic Calves (Bos taurus) Recognize their Own Mothers by Auditory Cues. Ethology 97, 257–264 (1994).
13. Johnsen, J. F. et al. The effect of nursing on the cow–calf bond. Appl. Anim. Behav. Sci. 163, 50–57 (2015).