top of page

Høns og kyllinger - undgå velfærdsfælden

Opdateret: 24. feb.

Det er noget rod at falde i velfærdsfælden. Men man skal virkelig være vågen for at undgå den. Der er meget, man skal være opmærksom på - og enhver sælger vil jo undgå at fortælle om alt det, som du måske ikke er glad for at høre.


Det her indlæg kan hjælpe dig med at undgå velfærdsfælden.


kød, ko, kalv, mælk, gris, svin, ost, kylling, høns, forskning, landbrug, æg, opskrift, mad, fødevarer, økologi, dyrevelfærd, økologisk
Hønen er en smuk og intelligent fugl.

Herunder gennemgås forskellige aspekter af den måde høns og kyllinger produceres på. Både i forbindelse med konventionel og økologi.


Kyllinger er lige så kognitivt, følelsesmæssigt og socialt komplekse som de fleste andre pattedyr, og de er kloge, følsomme individer, som kan være utroligt opfindsomme og kærlige.(1–3) De kan tale sammen med specifikke lyde, de viser empati for hinanden, og kan vurdere forskellige risici. De er bevidste, og mærker deres liv. Kyllinger kommer oprindeligt fra junglen, hvor de lever i samfund af semistabile grupper på fire til 13 individer i forskellige aldre, men kan også være op til 20 eller flere individer.(4) Dog aldrig flere hundrede eller tusinder.


Over 102 millioner kyllinger blev slagtet i Danmark i 2023. 70 millioner levende fjerkræ blev eksporteret. 3,3 millioner høns blev slagtet.(5) Ifølge Danmarks Statistik havde Danmark over 1,2 millioner æglæggende høner i 2023. 



Høns, æg

Uanset produktionsform, så ser man knoglebrud i 85 procent af alle æglæggende høns. Årsagen er, at æggene er avlet til at blive store, og er nu større, end hvad hønsene kan klare. At man efter denne viden kom frem, stadig avler samme typer høns, er helt at ignorere de store smerter, som forskerne vurderer at hønsene lider under - det er egentlig en form for dyremishandling.(6)


Det betyder, at uanset hvor, du køber æg, så kan du regne med, at den type høne, som har lagt dem, nok kommer til at brække sine knogler, hvis ikke hun allerede har gjort det.



Kyllinger

Inden kyllingerne leveres til landmanden, så udklækkes de på en fabrik, som står for denne process. Her går moderdyrene, som i høj grad sultes for at undgå, at de vokser så hurtigt, at deres led ikke kan følge med. De bliver jo større og ældre end slagtekyllingerne, og derfor skal man være forsigtig med disse hurtigtvoksende fremavlede kroppe. Det gælder også de økologiske. Selvom det er i mindre grad hos disse, så må man forvente, at det er en stor ulempe for dem.


Slagtekyllinger i dag er vokset med over 400 procent i forhold til deres størrelse i 1957.(7) Der er kendte problematikker med de såkaldte turbokyllinger ROS 308. De mere langsomtvoksende konventionelle kyllinger vokser dog op i de samme forhold, som turbokyllingerne. Uanset produktionsform, så er kyllingerne stadig langt større og hurtigerevoksende end den originale tilbage fra 1957. Det betyder, at der stadig må forventes en del smerte og ubehag, som også skal tages i betragtning af, at de lever længere end ROS 308.(8


De langsommerevoksende racer skal vokse 25 procent langsommere end ROS 308. Så hver gang denne vokser hurtigere, så kan de andre følge med. Der findes altså reelt ikke nogen 'langsomtvoksende' kylling i moderne produktioner.


Oveni lever de alle i et miljø, som er langt fra den jungle, som de kommer fra med alt for mange andre individer.



kød, ko, kalv, mælk, gris, svin, ost, kylling, høns, forskning, landbrug, æg, opskrift, mad, fødevarer, økologi, dyrevelfærd, økologisk


Jeg har selv stået i en hal med 40.000 kyllinger, og det er forfærdeligt. Stanken af ammoniak, som kradser i halsen, er hård - og kyllingerne indånder og mærker dette i hele deres liv. De går rundt på det.


Jeg satte mig ned, og en af kyllingerne blev nysgerrig og kiggede intenst på mig. Jeg kunne se, at der var nogen hjemme inde i den. Den overvejede øjeblikket. Jeg kunne se, hvordan de forskellige personligheder kom til udtryk - nogen var mere nysgerrige, og nogen var mindre forskrækkede end andre, når der kom store bevægelser eller lyde.



Økologi

Selv i de bedste og økologiske produktioner kan der gå 4800 kyllinger i en enkelt flok og være over syv kyllinger pr. kvadratmeter i stalden - sammenlign det evt. med syv chihuahuahunde pr kvadratmeter.(9)  De har naturligvis adgang til det fri, men det er ikke et naturligt antal fjerkræ på det begrænsede område. Det strider også mod kyllingens natur, som er skabt til at være i langt mindre flokke.


Når der i et givent område er risiko for fugleinfluenza, så må fjerkræ i dette område ikke komme ud, men holdes indenfor i stalden.(10) Risikoen for zoonoser bliver ikke mindre, og derfor må man forvente, at restriktioner om udehold bliver oftere og længere.


Lige nu er der restriktioner i hele Danmark. Der er derfor ikke nogen reelt fritgående fjerkræ i Danmark lige nu.



Forældredyr

Moderdyr sultes for at begrænse deres vækst og holde dem fertile.(11) Det er et stort velfærdsmæssigt problem. Det foregår også i den økologiske produktion, og selvom det her er i mindre grad, er det et alvorligt ubehag for dyrene.(12


Det er også værd at bemærke, at kyllinger, der er vokset op med deres mor, har en mere ensrettet hjerne end kyllinger, der ikke er vokset op sammen med deres mor. De er mere sociale og mindre følelsesladede. Der er altså forskel på deres mentale sundhed.(13


Der er ingen kyllinger i normale produktioner i Danmark, som vokser op med deres mor.



Fjerkræ samlet

Alle dyr bør have mulighed for at udleve deres natur i de omgivelser, der er naturlige for dyrene. Ligesom dyrene bør være i kroppe, som ikke gør dem ondt på grund af voldsom avl, og hvor sult ikke er et nødvendigt onde. Intet af dette kan undgåes i de produktioner, som vi har i dag.


Høns er intelligente, sociale og bevidste dyr med evner for empati og problemløsning.(2) Det er nok de allermest undervurderede dyr, som vi producerer.



Hvis man virkelig ikke ønsker at komme i velfærdsfælden, så er det bedste valg et medfølende plantebaseret valg, så man lader kyllingerne og hønsene være.


I disse artikler kan du læse meget mere om, hvem de er, og hvad de faktisk kan:






Kilder:



bottom of page