Her i Danmark går vi den modsatte vej end mange andre lande, hvilket man kan undre sig længe over.
Det seneste er at fjerne plantekost fra hospitalsmenuer i Danmark, hvor man omvendt i flere stater i USA, men også i fx Libanon gør hele hospitalet helt plantebaseret.
Plantekosten viser sig endda at hjælpe sundhedspersonalet, forebygge sygdomme og nedbringe CO2.
Aalborg Universitetshospital har fjernet 100% plantebaseret mad fra deres menu, og andre hospitaler, bl.a. Aarhus Universitetshospital, overvejer det samme. Deres grunde til dette hænger bare ikke helt sammen. Det lader til, at deres hhv. beslutning og overvejelser er taget på baggrund af misinformation og manglende faglig viden om plantebaseret kost - eller endda vores egne kostråd, hvilket virkelig kan undre.
Imens er der flere hospitaler rundt om i verden, som omfavner den plantebaserede kost af alle de gode grunde, der er.
Hayek Hospital gik forrest
Det første hospital i verden, som valgte at hele menuen skulle være plantebaseret er Hayek Hospital i Beirut, som er hovedstaden i Libanon.
Hospitalet har truffet beslutningen på baggrund af de sundhedsrisici, der er forbundet med kød, mejeriprodukter og æg, og har derfor valgt en plantebaseret menu for at hjælpe patienter med alle mulige lidelser til at komme hurtigt i bedring.
Hospitalet står fast på, at:
"rødt og forarbejdet kød ikke har plads på noget hospital eller sundhedsinstitution",
og en plantebaseret kost er den bedste vej til restitution og langsigtet sundhed.
På baggrund af både WHO's klassifikation af forarbejdet kød som et carcinogen, så sammenligner de kød og cigaretter, og da cigeratter ikke har en plads på et hospital, så har kød derfor heller ikke.
Ser man nærmere på WHO's Healthy Diet, som er WHO's kostråd, så ser man da heller ikke nogle steder, at animalske produkter direkte anbefales - tværtimod.
Det kan også være svært at få øje på fisk i deres råd, hvor de skriver det som et valg pga. omega-3, men et valg på lige fod med valnødder og andre kilder.
Chicago, Atlanta, Californien og New York
Hospitalskæden Santa Clara Valley Healthcare (SCVH) i Californien består af tre store hospitaler og en række større klinikker. De blev den første kæde i USA til at introducere det plantebaserede fødevareprogram Universal Meals. Universal Meals er specielt udviklet til organisationer som hospitaler, skoler og hoteller for at tilbyde det mest inkluderende madtilbud til personale og kunder. Programmet tilbyder både opskrifter, tips til udarbejdelse af opskrifterne og gratis markedsføring. Universal Meals blev introduceret i 2021 af PCRM, som er et udvalg, der repræsenterer 17.000 læger, der støtter og fremmer sundhedseffekterne af en plantebaseret livsstil.
Introduktionen af Universal Meals i SCVH i Californien er også en del af hospitalskædens klimaløfte med det formål at reducere deres CO2-udledning med 50 % i 2030 og endda reducere den til 0 i 2050.
Den californiske hospitalskæde er dog ikke det første hospital, der anerkender værdien af plantebaseret ernæring. Universal Meals er tidligere blevet implementeret af to uafhængige amerikanske hospitaler: Rush University Medical Center i Chicago og Emory University Hospital i Atlanta.
Byen New York, under borgmester Eric Adams, indførte et lignende program på deres hospitaler. I oktober 2022 meddelte byen, at fra da af ville alle offentlige hospitaler i byen tilbyde plantebaserede måltider som standard. Patienterne kunne stadig bestille kød, men 60 % af dem valgte plantebaserede måltider, hvor langt de fleste sagde, at de var tilfredse med deres valg. Det har oveni fjernet 36 % af de fødevarerelaterede udledninger.
Hvordan påvirker ændringen sundhedspersonalet?
Forskere ønskede at finde ud af, hvilken effekt det havde på sundhedspersonalet at skifte til en plantebaseret kost. Men midt i det hele startede Covid-19 pandemien, hvilket lagde et ekstra pres på personalet.
Man fortsatte dog forsøget, og man skulle tro, at det ville lægge ekstra pres på personalet. Dog blev konklusioen, at den...
"veganske kost forbedrede kardiometaboliske resultater og livskvalitet hos sundhedspersonalet midt i højden af COVID-19-pandemien."
Så den plantebaserede kost er ikke kun god for patienter, men også for personalet. Naturligvis skal der dog fokuseres på varieret uforarbejdet mad.
Hvorfor er det en god ide?
Ligesom at vores egne kostråd både ser på klima og sundhed, så er der generelt et større fokus på, at se på flere sammenhænge i forbindelse med vores fødevarer. WHO og FN har længe advokeret for One Health, som netop omhandler en kost, som både har positive indvirkninger på vores helbred, men også på klima, biodiversitet, natur og risikoen for fremtidige pandemier i forbindelse med, at måden vi holder landbrugsdyr på, netop forhøjer denne risiko.
I Journal of Geriatric Cardiology kunne man finde en artikel (se billede herunder), som kan hjælpe sundhedspersonale med at introducere en plantebaseret kost, som hjælp til patienterne.
På side to i denne guide står der:
Plant-based diets are associated with lowering overall mortality and ischemic heart disease mortality; reducing medication needs; supporting sustainable weight management; reducing incidence and severity of high-risk conditions, such as obesity and obesity-related inflammatory markers, hyperglycemia, hypertension, and hyperlipidemia; and even reversing advanced cardiovascular disease and type 2 diabetes.
Som en anden rapport skriver, der kan ses herunder, så er:
"Forebyggelsesbaseret livsstilsmedicin, herunder uforarbejdet plantebaseret kost, steget betydeligt i popularitet i det medicinske samfund. Der er en voksende anerkendelse af de sundhedsmæssige fordele ved en plantebaseret kost til både forebyggelse af sygdom, men også til behandling."
De skriver, at når man har patienterne på hospitalet, så er det en oplagt mulighed for, at introducere den plantebaserede kost og fortælle om den sammenhæng der er mellem fødevarer og muligheden for at forebygge fremtidige besøg på hospitalet, men også en bedre hverdag med større sundhed.
Hvorfor er vi så skeptiske i Danmark?
Når man ser på den udvikling, der er, i andre lande, og hvad flere og flere undersøgelser finder af fordele af den plantebaserede kost, så kan det være svært at se, hvad der skulle holde hospitalerne tilbage i Danmark.
Vi kan som patienter i forvejen ikke bestemme menuen på hospitalerne, da det er noget køkkenet gør. Så hvorfor er det, at køkkenerne ikke vælger retter, som kan hjælpe patienterne - frem for retter, som i flere tilfælde er medskyldige i deres sygdomme?
Hvordan kan man servere bacon og svinefrikadeller til folk med tarmkræft og slagtilfælde, når vi uden tvivl ved, at det er en medvirkende årsag til sygdommene?
Når vi ser på vores egne kostråd, så er der lavet en udregning fra Københavns Universitet, der siger, at vi kan spare 14,9 milliarder kroner om året i vores sundhedssystem, hvis alle danskere fulgte kostrådene og erstattede kød med bælgfrugter. Netop pga. færre tilfælde af diabetes 2, hjertekarsygdomme og nogle former for cancer.
Vores egne kostård siger 350 gram kød om ugen, som ikke skal være fra firbenede dyr eller forarbejdet. Man skulle mene, at når vores Fødevarestyrelse kommer med den slags kostråd, at man i det mindste fulgte dem på vores hospitaler, hvor man så oveni helt kunne sløjfe det animalske og lade det være op til folk, når de kom hjem. Netop fordi indlæggelsen er en unik mulighed for at introducere det plantebaserede, og hvorfor det er vigtigt for patientens fremtid og velvære.
De danske hospitaler kan ikke være så misinformerede, at de ikke kender til Danmarks kostråd, og de kan heller ikke være så misinformerede, at de ikke ved, at en uforarbejdet plantebaseret kost er sundhedsfremmende generelt.
Dansk Vegetarisk Forening skriver i et opslag, på baggrund af ovenstående:
Hos DVF ønsker vi at give to fagbøger til politikere i regionerne og Folketinget:
DEN PLANTEBASEREDE KOST
af klinisk diætist Maria Felding og læge Tobias Schmidt Hansen
HOW NOT TO AGE
af Dr. Michael Greger
Vi har mulighed for at indkøbe bøgerne til særpris, så vi for blot 250 kroner kan sikre, at én politiker får både den bedste bog om emnet på dansk og Dr. Gregers nye bog med utallige henvisninger til forskning i kost og ernæring.
Vi er i dialog med hospitalerne, men situationen kræver politisk handling. Derfor har vi startet en indsamling med det formål at sikre, at flest muligt af alle 384 politikere i de danske regioner og i Folketinget får disse bøger.
Målet er 96.000 kr. eller 384 bogpakker.
På denne måde kan du hjælpe os med at bevare grøn mad på hospitalerne og styrke politikernes beslutningsgrundlag.
コメント