top of page

Grønne områder er godt for os, men hvilke grønne områder er bedst?

  • Forfatters billede: Lisel Vad Olsson
    Lisel Vad Olsson
  • 11. mar.
  • 3 min læsning

Vi ved godt, at 'grønne områder' er godt for os. Vi søger mod byens parker, og mod stranden og skoven, når vi kan. Men undersøgelser viser, at vi har det bedre, når det ikke bare er et 'grønt område', men et sted med mere diversitet.


natur, biodiversitet, forskning, park, træer, planter, diversitet, angst, stress, depression, sundhed, psykologi, by, skov

At tilbringe tid i 'grønne rum' eller naturlige omgivelser øger vores velvære, og det kan være særligt vigtigt for byboere at huske gåturen til parken, at pleje en masse potteplanter derhjemme eller at tage toget ud til skoven i weekenden. Nogle af goderne er fx, at det hjælper mod angst, stress og depression, når vi omringer os med en form for natur. Folk, der bor i nærheden af ​​'grønne områder' i en by, har en bedre mental sundhed end folk, der ikke har nem adgang til en park. Faktisk viser en undersøgelse fra Australien, at der var 71 procent lavere risiko for at udvikle depression og angst hos byboere, der levede med grønne områder end byboere, der ikke havde denne adgang.


Det, synes jeg, er vigtig viden. Vi står nemlig midt i den sjette masseudryddelse, hvor vi med en rasende fart mister flere og flere arter. Hvis vi på flere måder forstår og mærker, hvad naturen betyder for os - for vores både fysiske og mentale velbefindende, så kan det være, vi bliver bedre til at tage beslutninger, som ikke skader den.


Men er der forskel på, hvilken slags grønne og naturlige rum, som har en effekt på os?



Hvilken slags 'grønt rum' er bedst?

Forskere ville finde ud af, om alle 'grønne rum' var lige gode, når det kom til at forebygge mentale lidelser.


I undersøgelsen, ledet af forsker Ryan Hammoud fra King's College, London, brugte næsten 2.000 mennesker rundt om i verden Urban Mind-appen til i to uger at registrere deres fysiske omgivelser og vurdere deres velbefindende i realtid. Tre gange om dagen rapporterede de om, hvor de var, og om de kunne se træer eller planter, eller se eller høre fugle eller vand – hvilket indikerer, hvor forskelligt miljøet var. De rapporterede også, hvor selvsikre, afslappede, glade, forbundet med andre og energiske – og hvor stressede, nede, angste, ensomme og trætte – de følte sig i det øjeblik.


Efter at have analyseret dataene fandt forskerne ud af, at mennesker havde større mentalt velbefindende i rum, hvor de kunne se eller høre naturlige elementer, og at denne effekt varede op til otte timer. Dette gjaldt uanset personens alder, køn, etnicitet, erhverv eller uddannelse, hvilket tydeligt peger på hverdagens fordele ved at blive udsat for naturen, selv kortvarigt. Dette er helt i overenstemmelse med mange tidligere undersøgelser af samme.



Men mennesker, der oplevede mere biodiversitet i de naturlige miljøer, havde endnu større velvære, ud over virkningerne af at være i naturen alene.


Faktisk fandt forskerne en gennemsnitlig stigning på 0,91 point i mentale sundhedsresultater (på en skala op til 50 point) for hvert ekstra naturligt element i en persons miljø. Det kunne fx være en and eller noget med vand.


Det tyder på, at økologisk mangfoldighed i byrum er vigtig for mennesker, der bor der. Forskerne skriver, at det er vigtigt at tage til efterretning for dem, som planlægger og skaber byens rum.


"Undersøgelsen fremhæver vigtigheden af ​​at beskytte og fremme den naturlige mangfoldighed i vores byer," skriver de. "Det betyder, at man skal væk fra monokulturelle lommer og parker med slået græs . . . mod polykulturelle rum, der efterligner biodiversiteten i naturlige økosystemer."


En anden undersøgelse, som foregik i Tyskland, viste et lignende resultat. Her gennemgik man svar fra 15.000 borgere, og fandt, at dem, som boede tæt på naturlige områder med meget diversitet og mange forskellige fugle havde det bedre mentalt. Og det var uanset deres sociale og økonomiske situation.


Den nye undersøgelse her viser, at diversiteten ikke behøver at være udenfor byen. Jo mere naturlig diversitet, vi kan få ind i byens rum, jo bedre, så vi nemt kan besøge den og få de mange timers glæde af den efter besøget.





Hvorfor og hvordan virker det?

Biodiversitet stimulerer vores sanser. Det kan forbedre vores koncentrationsevne, mindske mental træthed og genoprette vores kognitive ressourcer, som hukommelse og fokus. Mennesker, der bor i eller i nærheden af ​​'grønne rum', har en tendens til at bruge mere tid på at træne eller væres sammen med andre mennesker udenfor, hvilket fremmer frigivelsen af ​​endorfiner og andre humørfremmende hormoner.


Forskellige grønne miljøer spiller også en væsentlig rolle i at reducere forurenende stoffer og holde temperaturen nede. Det hjælper med at beskytte mod kroniske fysiske tilstande som allergier og astma, samtidig med at stressniveauet mindskes og det mentale velvære forbedres.


Videnskaben er altså meget klar: biodiversitet er afgørende ikke kun for vores planets sundhed, men også for menneskers mentale sundhed. "Biodiversitet bør betragtes som en del af den vitale infrastruktur i vores byer", skriver forskerne.

bottom of page