Et skifte til plantemad behøver hverken være besværligt eller kedeligt, og kan faktisk ligne og smage meget som det, man kender fra kødretterne.
Jeg er langt fra madblogger, har aldrig været det, og bliver det helt sikkert heller ikke. Jeg vil dog rigtig gerne dele lige præcis det trick, som gjorde det nemt for mig at skifte fra kødkost til plantebaseret.
Dyrelandbruget er den største årsag til biodiversitetskrisen, og en stor del af klimakrisen. Men selve måden vi opdrætter og indespærrer dyrene på, synes jeg heller ikke er i orden.
Når det nu viser sig, med tonsvis af evidens, at det er også er sundt og fuldt dækkende at undvære ingredienser fra dyr, så kunne jeg ikke se nogen grund til at fortsætte at med at spise dem.
Man skal dog vænne sig til at tænke lidt anderledes over maden, når man skal vælge plantebaseret, så det bliver så nemt som muligt.
Start med at veganisere dine yndlingsretter
At "veganisere" en ret betyder, at hvis du har lyst til f.eks. spaghetti med kødsovs, så skifter du hakkekødet ud med enten granulat (denne er på danske bønner, og har bevaret bønnernes næring), hakkede champignoner, plantefars fra køledisken eller grønne linser. Kofløden skifter du ud med fløde lavet på havre eller soja. Til sidst koger du bare pasta, og så er retten "veganiseret". Bruger du ost ovenpå, så har de fleste supermarkeder i dag vegansk ost, og jeg kan varmt anbefale denne, som jeg som regel køber fra Greenos.
Aftensmad:
Det handler egentlig mest af alt om at tænke på andet end kød. Normalt tænker vi meget i, om vi skal have medister, frikadeller, kotelletter eller lignende til aftensmad.
Den er her ændret til at tænke: "Hvilken nationalitet har jeg lyst til i aften"?
Italiensk?
Oksekødet skiftes ud med granulat, hakkede champignoner, plantefars eller grønne linser. Se fx denne lækre kødboller i tomatsovs-opskrift.
Mange kan godt lide at bruge gærflager i stedet for parmesan. Gærflager er den ingrediens, som giver oste- og umamismag i mange retter og endnu bedre sammen med stødt ingefær og muskat. Det kan f.eks. bruges til at lave en god ostesovs til plantebøffen og til mac-n-cheese. Men Greenos eller denne shop i Tyskland har et stort udvalg af oste, og de fleste supermarkeder i dag har også et rimeligt udvalg.
Mexicansk?
Bønner i stedet for kød, eller som i den italienske kan du bruge champignoner, plantefars eller linser og evt. vegansk ost. Alpro og Oatly har en god neutral youghurt eller creme fraiche og guacamole er vegansk.
Thai?
Stegte ris med grøntsager, evt. med tofustykker eller kikærter.
Nudelsuppe er også nemt. Bare erstat kødet med PlantMate, tofu eller kikærter.
Stort set alle thairetter kan laves vegansk, hvilket også gælder for fx den japanske Ramen Suppe og sushi.
Indisk?
Alle retter kan laves uden kød, bare ekstra grønt og evt. kartofler eller kikærter. Soja- eller havreyoughurt til raita.
Kylling i karry kan laves med "vegansk kylling-stykker" fra enten PlantMate, Like Meat, Naturli' eller andre mærker, men også jackfruit fungerer godt, og er ikke forarbejdet, ligesom PlantMate næsten heller ikke kan kaldes forarbejdet. Du kan selvfølgelig også bare bruge champignoner eller lave boller i karry, med Beyond Meat Balls eller opskriften fra italiensk foroven.
Amerikansk?
Burgerbøffer, sunde, nemme, billige og mega lækre, finder du på dette link. Jeg erstatter bare krydderierne i opskriften med det, som jeg har lyst til.
Der er flere muligheder for en lækker Mac n Cheese helt blottet for kolesterol, men med masser af næring. Jeg har fundet denne nemme opskrift, men der er mange flere muligheder, så det er bare med at finde den man bedst kan lide.
Hot Wings/Buffalo Wings er virkelig lækre og her er der en vegansk udgave af disse.
Dansk?
Her er der en del links til karbonader, hakkedrenge, frækkedeller, stegt elsk, fredsfisk, tarteletter og det lækreste morsbrød findes lige her. Og hey, naturligvis et par opskrifter på vegansk bacon: Lækon og Facon, som er super nemt at lave og giver en rigtig god baconoplevelse.
Disse bøffer her kan bruges som hakkebøffer med enten brun sovs eller bearnaisesovs. Jeg udskifter bare krydderierne med fx timian og røget paprika. Denne bearnaise-opskrift er ret god. Jeg putter dog ikke ligeså meget essens i - så smag dig frem.
Jeg vil også lige dele denne tærte, da det er en af vores absolut favoritter herhjemme. Vi bruger ofte røget tofu i stedet for den neutrale - vi elsker det!
Mulighederne er dermed uendelige, hvis man tænker nationalitets-retter! Man kan også fortsætte med at lave indbagte ting, da både filodej og butterdej oftest er lavet uden animalske produkter.
Her kan du finde ideer til aftensmad, hvor der kun bruges én gryde. Det er perfekt, hvis gerne vil spare på strømmen og resurser, men også hvis det skal være nemt, hurtigt og billigt, men stadig mættende og sundt.
Frokost:
Gå ikke glip af den traditionelle rugbrødsmad!
Plantepusherne har denne virkelig lækre skinkeFRIsalat, som vores unger elsker.
Endelig har Månebarnet aka. Luna Krause lavet denne virkelig gode pålægsguide, som er perfekt, hvis man er ny (eller gammel) i det veganske køkken.
Morgenmad:
Det er jo ved dette måltid, at folk ofte har svært ved at skifte mælken ud.
Her er et par forslag:
Havregryn med din favoritplantemælk. Brug gerne dem med ekstra calcium i og top dine gryn med rosiner, fint skåret æble og evt. hakkede nødder eller kerner.
Grove boller med figen, mørk pålægschokolade, syltetøj eller vegansk ost.
Havregrød med små stykker æble, rosiner og kanel. Det er en god ide at lave ekstra meget, for så kan du putte resten i ovnen på bagepapir som små pandekager. Cirka 175 grader i 45 min. Så har du en perfekt snack til ungerne og dig selv.
Der findes masser af opskrifter på sunde muffins og lignende, som også er glimrende til morgenmad eller eftermiddagssnack.
Smoothies, evt. med havregryn i for ekstra mæthed. Vi kalder det ofte frugtgrød og spiser det med ske. Vi putter både bananer, dadler, grønkål, knuste hørfrø (for omega-3), frosne bær mm. i. Væsken er gerne sojadrik med calcium og vanilje for virkelig god næring og smag.
Junk-Food/TakeOut
Jo, det kan også godt lade sig gøre at gå på pizzeria.
Der er faktisk også flere pizzeriaer i Danmark, der er begyndt at have vegansk ost. Har din lokale ikke det, så bestiller du bare uden ost, ekstra tomatsovs, og så alle de grøntsager du ønsker.
Falaffel er uden animalier.
Bagt kartoffel med falaffel og ketchup/hummus.
Stor salat med falaffel og evt. ketchup/hummus.
Rullebrød/durumrulle med falaffel, chili og ketchup/hummus.
Sushi er ret nemt. De har som regel en vegetarmenu også siger man bare "uden æg, tak". Edamamme-bønner og tangsalat er vegansk.
Den lokale thai har som regel noget vegansk ligesom den indiske har, men tjek gerne en ekstra gang mht. østersovs fx.
Brunch:
Kan også sagtens lade sig gøre, at lave på traditionel vis.
Baconlinks: Lækon - Facon - vegansk bacon
Små pølser kan nemt købes vegansk. Flere supermarkeder er begyndt at have og ellers så spørg efter det.
Scrambled tofu (æg) - Linker her til opskrift, men vil tilføje, at man ikke behøver "det grønne" og silketofu kan godt være en almindelig fast tofu. Det sorte salt giver fuldstændig den originale ægge-smag!
Bagte bønner er vegansk i sig selv.
Pandekager - byt ægget ud med en banan
Youghurt - Alpro har masser af forskellige og findes i de fleste supermarkeder.
Jul:
Kan sagtens lade sig gøre med plantemad.
Luna Krause aka. Månebarnet, har lavet den ultimative veganske jule-guide, som du kan se på lige her.
En madplan til at starte på, finder du lige her.
Comments