I 1988 bliver en bog udgivet, som hedder ‘Biodiversity’. Den er skrevet af forskere inde for forskellige naturvidenskabelige grene.
James E. Lovelock, som blandt andet gav et vigtigt bidrag til genopretttelsen af ozonlaget, skrev kapitel 56 i ‘Biodiversity’.
Udover at beskrive grunde til at være vred pga. tabet af biodiversitet, så argumenterer han for Jorden som èn levende organisme. Han fortæller blandt andet om tidligere forskeres beskrivelser af denne ‘superorganisme’.
Som eksempel sammenlignede de kroppens blodcirkulation med Jordens cirkulation af næringsstoffer. De har dog også mange andre observationer og argumenter for ‘superorganismen’.
Lovelock beskriver også, hvad man har fundet gennem forskellige nye økologiske modeller, og hvordan vi gennem dem kan se, at der er grund til vreden, men også, hvor tåbelige vores handlinger overfor naturen er.
Han skriver:
Disse nye økologiske modeller viser, at i takt med at diversiteten øges, øges stabilitet og modstandsdygtighed.
Vi kan nu rationalisere den afsky, vi føler over overdreven landbrugsvirksomhed. Vi har endelig en grund til vores vrede over den hensynsløse udryddelse af arter og et svar til dem, der siger, at det blot er sentimentalitet.
Jeg ser verden som en levende organisme, som vi er en del af; ikke ejeren eller lejeren, ikke engang en passager.
At udnytte sådan en verden i den skala, vi gør, er lige så tåbeligt, som det ville være at betragte vores hjerner som suveræne og andre organers celler som noget, der kan undværes.
Det var tilbage i 1988, og udnyttelsen og udryddelsen er kun taget til siden.
Forskerne har råbt så højt de kunne, men vores samfund og økonomiske system er ikke indrettet til deres opdagelser.
Vi har skabt et selvkørende system, som lidt efter lidt har fjernet os fra at mærke vores forbundethed med naturen. Det er en kæmpe maskine af udryddelse af natur for at skabe produkter til et forbrug, som kan skabe økonomisk vækst på en kurve, som ender som skrald, og konstant skaber forurening, som skader vores kroppe, vores DNA - vores børn, drikkevand og hjem.
Vi er hver især nødt til at stoppe op og begynde virkelig at mærke os selv og vores relation til de andre dyr og naturen. Forbinde os med vores naturlige medfølelse, som derigennem gør det nemmere at vælge mere grønt og medfølende i hverdagen.
Vi er hver især en del af helheden - vores handlinger betyder noget - du betyder noget <3
‘Data, dyr og dagliljer’ er både en gribende og grundig bog. Solidt forankret i forskning tager bogen os på en forandringsrejse gennem de planetære grænser og medfølelsens betydning for vores eget helbred, måde at være i verden på - og ikke mindst måden vi dyrker mad på.
Køb den her: www.lisel.dk/bogen
Comments