Uafhængige forskere, der formelt rådgiver EU om fødevare- og landbrugspolitik, har i denne uge udgivet en rapport, som kan få stor betydning for fremtidige beslutninger om vores fødevarer i EU.
På nogle af de første linker i rapporten gør forskerne det klart, hvilken indflydelse vores nuværende kostvaner har på vores liv på planeten:
Det nuværende fødevaresystem er en vigtig drivkraft for miljøpåvirkninger; især tab af biodiversitet, ørkendannelse, vandstress, jordforringelse og klimaændringer.
Ændringer skal ske overalt
Forskerne skriver, at for at EU kan nå målene for sundhed og bæredygtighed, skal den måde, vi producerer og forbruger fødevarer på, ændres. Vores nuværende fødevaresystem har en stor indvirkning på miljø og biodiversitet, og kostvaner af dårlig kvalitet er også forbundet med risiko for sygdom.
For at løse disse problemer er vores kostvaner nødt til at skifte mod mere plantebaserede ingredienser, rige på grøntsager, frugter, fuldkorn og bælgfrugter.
Yderligere udtaler de også, at mens EU hovedsageligt har fokuseret på at give forbrugerne mere information, er der enighed om, at det ikke er nok:
Folk vælger mad ud fra mange faktorer. For at gøre bæredygtig, sund mad til et nemt og overkommeligt valg, skal politikkere aflaste forbrugerne og adressere alle steder, hvor maden fås, spises og diskuteres.
Rapporten, Towards Sustainable Food Consumption, kommer efter en anmodning fra EU Kommissionen i forbindelse med rådgivning til strategier til EU's 'jord til bord' plan, som omhandler, hvordan vi kan gøre vores fødevaresystemer bæredygtige og sunde. Den nye rapport, som gennemgår mange andre undersøgelser, men også gør sine egne, konkluderer, at der er et presserende behov for at skifte til plantebaseret kost for at reducere vores fødevarers miljøbelastning. Der står direkte, at reduktion af forbrug af animalske produkter er "den vigtigste afbødningsmulighed" for at bekæmpe miljøpåvirkninger såsom klimaændringer og tab af biodiversitet.
Rapporten fremhæver yderligere vigtigheden af politiske indgreb, herunder en afgift på kød for at fremme adfærdsændringer og skabe incitamenter, der prioriterer sunde og bæredygtige valg.
Den slags politiske tiltag kan spille en afgørende rolle for at fremskynde overgangen til plantebaseret kost og gøre det mere tilgængeligt og normalt for alle. På samme vis er det vigtigt, at politikere går i gang med opgaven, og støtter landmændene til en forandring, som for den enkelte kan virke uoverskueligt. Ikke mindst i Danmark, hvor landmændene kæmper med en enorm gæld.
Plantebaseret vs økologisk
Den fastslår, at emissionsreduktionspotentialet ved omstilling til mere plantebaseret kost er langt større end ved et skift til økologiske fødevarer. Rapporten giver et eksempel på en modelundersøgelse for italienske skolemåltider (baseret på livscyklusanalyse), som viste, at potentialet for emissionsreduktioner ved at indkøbe 100 % økologiske fødevarer er i størrelsesordenen 11 %-15 %, mens et skift til vegetarisk måltider resulterer i et fald på 20%-32%.
Comments