I juni 2021 lovede EU 1,4 millioner borgere, som havde skrevet under på et EU initiativ, at man i slutningen af 2023 ville indgå en historisk aftale, som dermed kunne sikre over 300 millioner dyr, som fjerkræ, kalve, søer og kaniner ikke længere skulle være i bur i landbrugsindustrien.
Dyrelandbruget er nok det mest tydelige eksempel på, hvordan vi mennesker har fjernet os fra vores forbindelse med naturen og dermed lagt grundstenen til de naturkriser, som vi har i dag.
Derfor er det vigtigt, at vi ser på og ændrer de vilkår, som vi dagligt byder millionvis af landbrugsdyr.
EU initiativet for at få dyrene ud af burene er i tråd med mange af de ændringer, som alligevel står til at skulle besluttes og implementeres. EU Farm to Fork-strategi og en opdatering af EU’s dyrevelfærds regler hang godt sammen med initiativet, og den overvældende tilslutning var om noget et tegn på, hvor klar EU’s borgere og politikere generelt er for at have et landbrug som er både grønnere og mere dyrevenligt.
Mange møder og grov lobbyisme
President von der Leyen holdte en tale i går vedrørende EU’s prioriteter. Her blev dyrene og deres bure ikke nævnt, men hun lovede landbruget ‘mere dialog’. Dog har mere dialog, ligesom frivillige aftaler med landbruget, aldrig nogensinde hjulpet hverken miljøet, klimaet eller dyrene.
I de sidste to år har der været utallige møder og samtaler mellem EU og landbruget. Der har været utallige høringer, hvor også forskere og andre eksperter har udtalt sig. Oveni har EU brugt mange resurser for at skrive den nye lovgivning og sætte rammerne for udfasningen af burene.
Men det lader nu til at EU’s største underskriftindsamling til dato, alt det store arbejde og EU’s løfte om en aftale for dyrene, nu kan risikere at blive lagt på hylden, da landbruget fra start har arbejdet hårdt for at sætte en stopper for det.
Senest i Juni måned viste en undersøgelse fra Politico, at landbrugslobbyen i Brussel har dybe rødder med indflydelse på EU's beslutningsprocesser. Lobbyisterne har endda været efter kampagnearbejdere, brugt frygt og falske økonomiske analyser for at få indflydelse.
Et landbrug vi ikke kan være bekendt
Omkring 300 millioner landbrugsdyr i EU lever deres liv enten helt eller delvist i bure, folde eller båse, hvilket er skyld i store lidelser for dem. Æglæggende høns og kaniner har fx kun, hvad der svarer til en A4-papirstørrelse plads. Voksne søer bruger næsten halvdelen af deres liv i fikseringsbokse, hvor de ikke engang kan vende sig, og kan have svært ved at rejse sig.
EU Kommisionen er har brudt deres løfte om at give dyrene et liv, der er værd at leve.
Compassion in World Farming stod bag initiavet, som sikrede de mange underskrifter. Olga Kikou er repræsentant for Compassion in World Farming i EU. Til nyheden om at EU nu risikerer at lægge initiativet på hylden sagde hun:
“Hvad der skete i dag er skandaløst. EU Kommisionen er har brudt deres løfte om at give dyrene et liv, der er værd at leve. De bøjer sig for ‘the big agri lobby’, og tager livet af de nye dyrevelfærdsregler ved at forsinke dem. De har svigtet tilliden givet af borgerne og gjort EU’s demokrati til en tom skal. Det her vil blive husket i det kommende EU valg.”
"‘End the Cage Age’ European Citizens Initiative' er det eneste initiativ, der har fået en seriøs forpligtelse til handling, selv om det som demokratiske værktøj har eksisteret i over et årti. Manglende overholdelse af denne forpligtelse er et klart svigt af demokratiet og et udslag for foragt for borgerligt engagement. Vi undersøger derfor nu alle tilgængelige muligheder for at sikre, at EU leverer, hvad der er befolkningens klare vilje."
Otte ud af ti parlamentsmedlemmer stemte for at sætte stopper for dyr i bure, da initiativet var til afstemning i parlamentet. Over 170 organisationer i EU, forskere, virksomheder, NGO’er, dyrlægeforeninger og mange flere støtter op om initiativet.
Eurogroup for Animals har dog stadig håb om, at EU holder deres løfte. I en video på Instagram fortæller de, at de regner med at initiativet stadig er i spil, som en del af The Green Deal i EU.
Der er ikke andet for end at krydse fingrene. Vi kan på samme tid skrive til vores politikere i EU og bede dem presse på for dyrene.
Dyrene og naturkriserne
I forbindelse med EU's Farm to Fork strategi, som omhandler, hvordan vi gør landbruget grønnere og mere bæredygtigt, er det indlysende, at man er nødt til at se på, hvor mange dyr der holdes, og hvordan de holdes.
Lige nu er dyrelandbruget den største årsag til biodiversitetskrisen, som omhandler tab af natur og vilde dyrearter, fordi halvdelen af vores beboelige jordklode bruges til enten intensiv græsning eller fodermarker til dyr. Måden vi dyrker mad på, specielt animalske fødevarer, er det direkte modsatte af at være en del af et naturligt økosystem.
Vi manipulerer ikke kun med planternes genetik, og udpiner vores landbrugsjord, men vi ændrer også dyrenes kroppe på måder, som skader dem, og gør ondt på dem. Vi forhindrer deres frie udfoldelse og behov for at give omsorg for deres unger, mens vi tvinger dem gennem et system af beton og overgreb.
Vi har nu en unik mulighed for en gang for alle, og inden det er for sent, at forestille os et nyt grønt og langt mere dyrevenligt landbrug, som inden for en overskuelig fremtid kan realiseres.
Den må vi ikke gå glip af.
Comments