top of page

Et universitet går helt plantebaseret

Et Lancashire-universitet bliver et af de første i Storbritannien til at love at være 100 procent plantebaseret.


Et klart flertal på 95 procent af Lancaster University's Students' Union har stemt for at støtte en overgang til 100 procent plantebaseret catering på tværs af universitetets campus.



Forslaget, støttet af en koalition af studerende og ansatte, markerer en væsentlig milepæl i Lancaster Universitys engagement i at handle for klima og miljø. Vedtagelsen afspejler den voksende erkendelse af, at produktionen af dyr er den største årsag til biodiversitetskrisen og jordforringelse, men også står for en betydelig del af den globale opvarmning.


En af forkæmperne fra 'Plant-Based Universities Lancaster', Faye Rennie, udtalte:



"Vi er virkelig glade for, at de studerendes fagforening støtter et skift i retning af plantebaseret catering her på Lancaster. Dette er et stort skridt i den rigtige retning, og er helt på linje med Lancasters andre bæredygtighedsforpligtelser og -initiativer.


"Vi ser frem til at arbejde sammen med vores studerendes fagforening og universitet for at gøre resultaterne af denne afstemning til virkelighed, hvilket gør det mest bæredygtige valg til det mest bekvemme."



Initiativet fremhæver, hvordan overgangen vil blive styret af de studerendes input, hvilket sikrer, at menuerne er bæredygtige, overkommelige, lækre og inkluderende for alle spisende gæster.


Forslaget foreslår en gradvis overgang med et mål om 50 procent plantebaseret catering i 2025 og fuld implementering i 2027 med forbehold for revision.


Forslaget fik støtte fra lektorer og professorer på Lancaster, herunder professor Rebecca Willis, professor i energi- og klimastyring, som sagde:



"Reduktion af forbruget af kød og mejeriprodukter er et afgørende skridt i at nå vores klima- og sundhedsmål. Jeg er virkelig glad for, at Lancasters studerende beder vores universitet om at gå foran i dette vigtige spørgsmål."


"Når Lancaster tager dette progressive skridt mod plantebaseret catering, demonstrerer det den afgørende rolle, universiteter kan spille i ledende klimaindsats."



Industrien kæmper imod

Der har dog været noget modstand til forslaget. En forening, der arbejder for landbrug og fortsat stor kødproduktion, siger, at afstemningen foretaget af en 'lille gruppe' af Lancaster University Students Union er et "angreb på valgfriheden" mod flertallet af Lancashires studerende, som omfatter omkring 13.000 unge.


Det er Countryside Alliance, som altså kæmper for britisk landbrug, der argumenterer imod, at plantebaseret kost er den eneste måde at opfylde bæredygtighedsmålene på. De siger, at gruppe "forsætligt ignorerer" data, der tyder på, at britisk kød er blandt de mest bæredygtige i verden. Gruppen siger også, at landmænd bidrager til bæredygtighedsmål gennem regenerative landbrugsteknikker og produktion af vedvarende energi.


Sabina Roberts, talskvinde for Countryside Alliance, sagde:



"Det virker absurd, at en minoritetsgruppe af studerende kan tage en beslutning så kompleks og personlig - et individs kostvalg - og tvinge den ned over den bredere elevkreds.


Veganske forkæmpere er velkomne til at fremføre deres argumenter til fordel for plantebaseret kost, men bør ikke påtvinge en diæt i universitets-tilknyttede bygninger. Eleverne bør påtage sig deres demokratiske pligt og overveje at fremsætte et modforslag, der holder kød på menuen."



Lancaster er blevet det 12. britiske universitet, der har vedtaget et lignende forslag, og The Countryside Alliance står nu i spidsen for, hvad den kalder en 'Rural Fightback' – opfordrer universiteter og lokalråd rundt om i landet til at afvise opfordringer til obligatorisk veganisme og i stedet forpligte sig til at indkøbe lokalt. - kød-, mejeri- og plantebaserede produkter.



Har Countryside Alliance en pointe?

Når man ser nærmere på den samlede forskning, så kan dyrelandbruget ikke være bæredygtigt, når det er så stort, som det er. Det er derfor, at alle rapporter om landbrug, klima, natur og miljø peger på, at vi skal ændre diæter og produktionsform.


Når Sabina Roberts peger på, at det er et individuelt valg, hvad vi spiser, så glemmer hun, at klima og miljø kommer os allesammen ved, og ignorerer oveni konsekvenserne for de dyr, som lider i den intensive produktionsform.


Konsekvenser fra produktionen tæller:


  • Kraftig fortsat nedgang i biodiversitet, skove og natur

  • Udpining af jord og ørkendannelse

  • Udledning af 30 procent af drivhusgasserne

  • Det største forbrug af ferskvand, som der snart er mangel på

  • Udledning af gifte og for meget kvælstof på de kæmpe fodermarker. Disse gifte og kvælstoffer udledes til grundvand og farvande

  • Forhøjet risiko for zoonoser, pandemier og antibiotikaresistens


Listen fortsætter.


Læs mere her:







Comments


bottom of page