En ny detaljeret analyse viser, at plantekost fører til 75 % mindre CO2, vandforurening og arealanvendelse end kødrige diæter.
At spise en plantebaseret kost massivt reducere de skader på miljø og natur, som er forårsaget af fødevareproduktionen. Det konkluderer den mest omfattende analyse til dato.
Forskningen viser, at vegansk kost resulterede i 75 % mindre klimaskade, vandforurening og arealanvendelse end kost, hvor der blev spist mere end 100 g kød om dagen. Undersøgelsen fandt også, at vegansk kost reducerede ødelæggelsen af dyreliv med 66 % og vandforbruget med 54 %.
Undersøgelsen er lavet på baggrunds af kosten i Storbritannien, men resultatet er i høj grad også relevant i forbindelse med en dansk kost, da vi også indtager og producerer meget kød i Danmark. Vi er faktisk det land i verden med flest grise pr. indbygger, hvilket har stor indflydelse på vores natur og miljø.
Den store påvirkning af kød og mejeriprodukter på planeten er velkendt, og folk i rige lande bliver nødt til at skære ned på deres kødforbrug for at få en ende på klimakrisen. I modsætning til tidligere undersøgelser analyserede den nye undersøgelse de reelle diæter for 55.000 mennesker i Storbritannien. Den brugte også data fra 38.000 gårde i 119 lande til at redegøre for forskelle i virkningen af bestemte fødevarer, der er produceret på forskellige måder og steder. Dette styrker markant tilliden til konklusionerne i rapporten.
Det viste sig, at det, der blev spist, var langt vigtigere i forhold til miljøpåvirkningerne, end hvor og hvordan det blev produceret. Tidligere forskning har vist, at selv det mindst belastende kød er ansvarlig for otte gange flere klimaskader end den mest belastende plante, oliefrø.
Forskerne mener, at Storbritannien burde indføre politikker for at hjælpe folk med at reducere mængden af kød, de spiser, for at nå landets klimamål. Men ligesom de danske politikere ikke vil blande sig i folks kostvaner, så vil de britiske heller ikke. Dette på trods af, at vi allerede ved fra tidligere store undersøgelser, at vi ikke når nogle former for klimamål, hvis ikke vi skærer kraftigt ned på de animalske fødevarer.
En rapport udgivet i Science fra 2020 konkluderede:
"... at selv hvis udledning af fossile brændstoffer blev elimineret med det samme, ville udledninger fra det globale fødevaresystem alene gøre det umuligt at begrænse opvarmningen til 1,5°C og vanskeligt endda at realisere 2°C-målet. Der er således brug for store ændringer i, hvordan fødevarer produceres, hvis vi vil opfylde Paris-aftalens mål."
Hvad siger forskerne i den nye undersøgelse
Professor Peter Scarborough ved Oxford University, der ledede forskningen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature Food, sagde:
"Vores kostvalg har en stor indflydelse på planeten. At skære ned på mængden af kød og mejeriprodukter i din kost kan gøre en stor forskel for dit fodaftryk."
Det globale fødevaresystem har en enorm indflydelse på planeten og udleder en tredjedel af de samlede drivhusgasemissioner, der driver global opvarmning. Det bruger også 70 % af verdens ferskvand og forårsager 80 % af forureningen i de indre farvande. Omkring 75 % af jordens jord bruges af mennesker, hovedsageligt til landbrug, og ødelæggelsen af skove er hovedårsagen til de enorme tab i biodiversitet.
Professor Richard Tiffin ved University of Reading sagde:
"Denne undersøgelse repræsenterer det mest omfattende forsøg på at forbinde fødevareforbrugsdata med data om miljøpåvirkningerne af fødevareproduktion. At opmuntre kødspisere til at reducere kødforbruget og opmuntre vegetarer til at blive veganere burde resultere i lavere emissioner. Men det er svært at retfærdiggøre ændringer af moderate omnivores diæter på baggrund af disse resultater, andet end at skifte til en helt vegansk kost."
Forskerne, der udførte den nye undersøgelse, sagde, at kostvaner, der gør det muligt for den globale fødevareproduktion at være bæredygtig, ville betyde, at folk i rige nationer "radikalt" reducerer forbruget af kød og mejeriprodukter.
De sagde, at andre måder at reducere fødevaresystemets miljøpåvirkning på, såsom ny teknologi og reducering af madspild, ikke er nok.
Den største forskel set i undersøgelsen var for emissioner af metan, en potent drivhusgas produceret af kvæg og får, som var 93 % lavere for vegansk kost sammenlignet med en kødrig kost.
Andre nyere rapporter
En tysk rapport fra sidste år viste, at vi bør skære mindst 75 % af vores forbrug af kød. Og en anden viste (som kan findes i samme link), at 70 % af europæerne faktisk er åbne overfor en kødafgift.
Tidligere i år har et uafhængigt rådgivningsorgan for EU konkluderet, at hvis EU's "jord til bord"-strategi skal lykkedes, så er vi nødt til at ændre på europæernes kostvaner. Kun sådan kan vi få et sundt og balanceret landbrug, som i stedet for at ødelægge naturen, er i harmoni med den.
Vores egen Concito skriver også, at en plantebaseret kost er en vigtigt del af en bæredygtig livsstil, hvor vi kraftigt kan reducere vores fodaftryk på planeten.
Comments