top of page

AI kan snart oversætte dyrenes sprog for os, hvilket åbner nye muligheder for dyrene

Maskiner kan snart gøre det muligt for os at forstå, hvad det egentlig er de andre dyr siger; tyde ting som kragekald, kaskelothval-vokaliseringer eller endda hvad vores kæledyr forsøger at fortælle os.



Vi ved at dyrene, udover kultur, følelser og bevidsthed, har sprog. Men hvad dyrene i virkeligheden siger, og mener, kan være svært at tyde. Er det bare praktisk small-talk eller er der mere at hente i deres ytringer? Det kan AI måske være med til at hjælpe os med.


Forskere i kunstig intelligens, biologer og naturbevaringseksperter er begyndt at indsamle en bred vifte af data fra en række forskellige dyrearter. De bruger dem til at bygge læringsmodeller for at analysere alt den data i håb om, at vi kan lære og forstå, hvad det er, dyrene siger.


Ligesom store sprogmodeller som fx ChatGPT-3, fodrer dyreforskere optagede dyrelyde til AI, så programmerne kan genkende mønstre. En forsker bruger for eksempel kunstig intelligens til at oversætte vores hundes kommunikation med os – han har opdaget, at de bruger multimodale signaler. Altså at en gøen ofte er kombineret med en kropsholdning også, som er med at kommunikere, hvad hunden siger. Det fysiske element er vi dog ikke gode til at opfange. En app, der bruger AI kan ændre dette.


Aza Raskin, en af grundlæggerne af nonprofitprojektet Earth Species Project, formoder, at vi vil opdage vidt udbredte beskeder:


"Det ville ikke overraske mig, hvis vi opdagede udtryk for 'sorg' eller 'mor' eller 'sulten' på tværs af arter," siger han.


Når alt kommer til alt, viser fossiloptegnelsen, at skabninger som hvaler har vokaliseret i titusinder af år:


"For at noget skal overleve i lang tid, skal det kode noget meget dybt og meget sandt."

Det kan hjælpe dyrene

At afkode dyrenes sprog kan være en hjælp til naturbevarelse og dyrevelfærd. Forskerne har nemlig en teori om, at nogle dyr har svært ved at blive genudsat i naturen, fordi de måske ikke har sproget for at være i naturen. Kommunikationen med omgivelserne fejler, hvilket gør overlevelse svær.


Det kan dog også have en dyb indvirkning på os selv, når vi begynder at forstå dyrene på et sprogligt plan.


Raskin sammenligner den kommende dyresprogs-revolution med opfindelsen af teleskopet: "Vi kiggede ud på universet og opdagede, at Jorden ikke var centrum," siger han.


AI's magt til at omforme vores forståelse af dyr, mener han, vil have en lignende effekt:


"Disse værktøjer kommer til at ændre den måde, vi ser os selv på i forhold til alting."

Der er stadig lang vej til en perfekt AI maskine, der kan oversætte dyrenes sprog til os, men arbejdet er i gang.


Læs meget mere i denne artikel fra Scientific American.

 

Følg lisel.dk på de sociale medier:





Comments


bottom of page