top of page

46 procent stigning af afgrøder i vegansk landbrug

En analyse, der forløb over syv år, viste med alt tydelighed, at det i høj grad kan betale sig at ændre landbrugsmetode fra den intensive kemiske model til en mere naturlig og plantebaseret model, som også kaldes ‘veganic farming’. Ordet ‘vegan’ er meget nyt, men metoderne i forbindelse med landbrug kan spores mange århundrede tilbage. 


Jimmy Videles veganske landbrug

Jimmy Videle og hans kone har et landbrug i Canada, som dyrkes helt vegansk. Det betyder, at der ikke er nogle landbrugsdyr tilknyttet farmen og at planterne, der dyrkes, dyrkes uden input af dyrebaseret gødning.


Det virker måske helt umuligt med den viden, som vi opfatter som normalt i dag, men det er faktisk ikke noget nyt. Der er fx en metode, der kaldes "de tre søstre", hvor man dyrker squash, bønner og majs på samme jord, da disse planter nærer hinanden. Det blev praktiseret af Iroquois, Cherokee og andre oprindelige folk i store dele af Amerika. Ofte involverede deres landbrug en minimal mængde af dyr. Veganske metoder gøder naturligt jorden ved at bruge afgrøder, der nærer jorden, dækafgrøder og kompost uden animalske produkter eller biprodukter.



Fra dyr til vegansk

I oktober 2014 købte Jimmy Videle og hans kone Mélanie Bernier 6 hektar jord i provinsen Québec, og begyndte at planlægge og bygge deres landbrug og hus. De kalder stedet La Ferme de l'Aube, hvilket betyder Daggryets Farm.


Videle havde i mange år arbejdet på forskellige landbrug i flere forskellige lande, men altid med en eller anden form for brug af dyr og dyregødning, som han anså for at være helt nødvendigt. Han fortæller til Pacific Roots Magazine, at han i slutningen af 2013, hvor han arbejdede frivilligt på en gård i Montréal, modtog en mail fra Kip Anderson. Kip er en gammel ven og studiekammerat, og var netop ved at færdiggøre sin film 'Cowspiracy' sammen med sin partner Keegan. Kip bad Videle om at se filmen og fortælle dem, hvad han mente om landbrugsdelen.



"Efter syv måneders forsøg på at forklare dem, at vegansk landbrug ikke er muligt, og at gødning og/eller blod- og benmel på en eller anden måde var påkrævet, var jeg overbevist om det modsatte."


Efter at have set filmen begyndte Videle at leve vegansk af miljømæssige årsager, men meget kort efter blev dyrene årsagen til hans valg.



"Det var tydeligt, at jeg ville skabe noget uden dyreudnyttelse. Noget, der ikke kun gavner os selv, men også alle levende væsner," fortæller han.



Jorden leverer

Da de startede med at dyrke jorden var der store udfordringer. Jorden, som af sin tidligere ejer havde fået skrabet 30 cm. af topjorden af, føltes meget sandet, og pH-værdien var 5,2, hvilket er meget surt. Der var oveni udfordringer med aluminium. Men efter et par år begyndte jorden at være meget produktiv.


De gror nu 70 forskellige frugter, grøntsager urter og blomster, som omfatter mere end 300 forskellige varianter, og har en 16 ugers leveringssæson af friske råvarer til venner og partnere.



"Fordi vi gør det (dyrker vegansk landbrug), er min opfattelse, at det virker bedre end nogen økologisk landbrugsmodel eller konventionel landbrugsmodel, jeg personligt har set i mine 15 år med professionelt landbrug."



Han mener, at der er en blokering af viden. Økologiske landmænd ved ikke, at det er muligt, og at det kan gavne deres produktion.



"Når først økologiske landmænd ser mulighederne, så tror jeg, at forandring kan ske hurtigt."


Analyser af landbrugets jord

Videle har løbende fået lavet nogle analyser af jorden på hans landbrug. De viser en stigning i jordens organiske stof på 38,46 procent, samtidig med at udbyttet og biodiversiteten på og ved gården er øget. Gården kunne også rapportere en stigning på 46 procent i den samlede afgrødeproduktion. Dette er alt sammen opnået ved at dyrke en mangfoldighed af plantebaserede afgrøder, implementere fireårige sædskifter, opbygge jordens frugtbarhed gennem plantebaserede input, dækafgrøder og efterlade gårdens marker dækket så ofte som muligt.



Fra rapporten


Han præsenterer disse resultater, og går mere i detaljen i følgende video:





I dag har vi enorme monokulturelle landbrug, og Videle mener, at mange landmænd ikke kan gennemskue ideen om at have en produktion i mindre skala. Alligevel er det vejen frem, siger han, og den eneste levedygtige fremtid.



"Dyreavl skal ophøre, og monokultur af soja, majs og hvede skal ophøre. For sundheden for vores jord og alle væsener, der deler pladsen med os, skal accepten (af denne viden) ske hurtigt."


vegansk, landbrug, biodiversitet, klima, dyr, dyrevelfærd, veganisme, plantekost, økologi, økologisk, øko
"Vi skal stoppe dyrelandbruget, og vi skal stoppe brugen af animalske biprodukter på landjorden. Det er den eneste fremtid. Småskala-diversificeret vegansk landbrug er den eneste levedygtige mulighed for fremtiden for os alle. Det vil kræve flere landmænd, men kan gøres på mindre jord, med færre input og mindre affald.” -Jimmy Videle, La Ferme de l’Aube




Videle er meget konsekvent i sin holdning, men han har også på nærmeste hold oplevet styrken ved det veganske landbrug.


Jeg selv plejer at pege på rapporter fra både FN og EU, som fremhæver agro-ecology/forestry, mindre landbrug og langt færre landbrugsdyr med en stigning i plantebaseret kost, så langt mere jord kan frigives til natur - og så selve landbrugene bliver mere diverst og mindre monokulturelt. Det er yderst nødvendigt i forbindelse med de naturkriser, som vi står i.


Det står der meget mere om i ebogen, som kan hentes her.


Jeg tænker, at det som Videle taler om med at gøde med andre ting end dyr, og nære selve afgrøderne med andre metoder generelt er vigtig viden for mange, som tror, at man ikke kan dette. Det giver langt flere muligheder i vores landbrug.


Comments


bottom of page